«Молюхів Бугор – 2018»

З 02 по 16 липня 2018 року поблизу села Новоселиця Чигиринського району працювала археологічна експедиція «Молюхів Бугор – 2018», яка розкопувала відому пам’ятку неоліту-енеоліту України – поселення Молюхів Бугор.

Учасниками експедиції були черкаські студенти і школярі, серед яких й виховані Комунального закладу «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради», учні-члени Малої академії наук України – Попов Максим, Макаренко Тарас, Келеберда Дар’я, Литвин Алина, Поліщук Юлія, Горбачик Настя, Велько Катерина.

Експедиція розпочалася традиційним підняттям державного прапору України та фото на згадку, а далі була щоденна кропітка праця на розкопках поселення. В результаті було розкопано 52 кв.м. території давнього поселення та знайдено такі цікаві об’єкти: 5 господарських ям різних історичних періодів, в яких було знайдено різноманітні знахідки із глини, кременю, каменю, кварциту, пісковику, кістки тварин тощо; продовження житлово-господарського комплексу на північно-західній околиці поселення, в якому було зафіксовано підлогу енеолітичного житла та виявлено кілька відкритих вогнищ.

В ході розкопок поселення учні-члени МАН набули практичних навичок та умінь проведення польових археологічних досліджень та камеральної обробки знайдених матеріалів. Їх дослідження допомогли досягнути головної мети цьогорічних розкопок поселення – виявлення джерела потужного шару попелу, який був знайдений у господарському «рові» на півночі поселення в минулі польові сезони. А ще вони здобули для своїх майбутніх наукових досліджень новітні археологічні першоджерела, які допоможуть підготувати науково-дослідницькі роботи на Всеукраїнський конкурс-захист МАН на високому рівні.

Серед цікавих знахідок польового сезону 2018 року, які були здобуті в ході розкопок, слід назвати: серп, ніж та мініатюрні скребки із кременю, фрагменти імпортних трипільських горщиків доби неоліту та енеоліту, дрібну мисочку, фрагмент невеликого горщика та розвали кількох великих енеолітичних горщиків з плоским та гострим дном, амулет із ікла лисиці та ін.

Окрім археологічних розкопок, учасники експедиції займалися польовими дослідження з етнології та історичного краєзнавства. Зокрема, увечері, після денного відпочинку, Келеберда Дар’я і Литвин Аліна проводили соціологічні опитування мешканців Новоселиці з окремих етнологічних та історичних тем – «Рідні українські боги», «Лука Кримський», «Історія села Новоселиця».

В ніч з 6 на 7 липня учасники експедиції святкували Івана Купала за давніми народними звичаями, де були і Купала, і Марена, і стрибки через вогнище, і гадання по віночкам й інші атрибути свята.

А ще – учасники експедиції складали родовід своєї родини, згадавши імена 10 – 15 бабусь та дідусів, прабабусь та прадідусів. Брали участь вони й у першому святі Дня села, де дізналися багато цікавого про історію села та життя його мешканців.

Багато гостів було в експедиції цього року, серед них – учасники археологічних експедицій в селі Івківці Чигиринського району, які розкопували черняхівське поселення і могильник, та в Холодному Яру, як досліджували оборонну систему Мотронинськогго городища скіфського часу. А також – учні-члени Черкаського територіального відділення МАН України, учасники навчально-оздоровчого табору для обдарованих черкаських школярів «Еврика», що працював влітку в нашому закладі.

10 липня до нас завітали журналісти черкаської телерадіокомпанії «Рось», а вже 11 липня репортаж про наші розкопки показували у трьох випусках новин.

Як показали результати розкопок цього року, Молюхів Бугор зберігає ще багато таємниць, тож сподіваємось в наступні роки продовжити його археологічне дослідження разом із зацікавленими студентами та школярами черкаських Вузів та шкіл.

Тетяна Нераденко,

керівник експедиції,

кандидат історичних наук,

методист КЗ «ЧОЦРОДЧОР»

/Files/images/2018/molyuhv_bugor/Mol_bug_01.jpg

Відкриття експедиції

/Files/images/2018/molyuhv_bugor/Mol_bug_02.jpg

Робочий момент розкопок

/Files/images/2018/molyuhv_bugor/Mol_bug_03.jpg

/Files/images/2018/molyuhv_bugor/Mol_bug_04.jpg

Найцікавіші знахідки: крем’яний серп і мініатюрна чашечки

/Files/images/2018/molyuhv_bugor/Mol_bug_05.jpg

Опитування мешканців с. Новоселиця

/Files/images/2018/molyuhv_bugor/Mol_bug_06.jpg

Святкування Івана Купала

/Files/images/2018/molyuhv_bugor/Mol_bug_07.jpg

Учасники табору «Еврика» на Молюховому Бугрі

Кiлькiсть переглядiв: 452